?
Rotterdam, Haarlem

Willem Buytewech

1592-1627

De Hollandse genrestukken, hadden ze bestaan zonder Willem Buytewech? De grote creativiteit van dit vroege genie heeft de Hollandse schilderkunst blijvend veranderd, maar gek genoeg zonder dat Buytewechs naam eraan verbonden is gebleven. In het virtuele museum van the fun part of art wordt zijn invloed op waarde geschat en bewonderen we zijn geestige werken.

Het leven van Willem Buytewech

Willem Buytewech werd in 1685 in Rotterdam geboren. Al op jonge leeftijd wist hij echter de weg naar Haarlem te vinden en dat was maar goed ook, want daar moest je in die jaren zijn als je schilderen wilde leren. Willem Buytewech ontmoette in Haarlem de grote Frans Hals, die een generatiegenoot van hem was. Ze trokken samen op en beïnvloeden elkaar, beide waren ze pioniers in de Hollandse schilderkunst van de 17e eeuw.

Na zijn opleiding vestigde Willem Buytwech zich ook in de schildersstad die Haarlem toen was. Hij werd er succesvol, hij was ook lid van het plaatselijke Sint-Lucasgilde. Bijzonder was dat Willem Buytewech veel verschillende onderwerpen schilderde, hij was een artistieke duizendpoot. Dat maakte hem ook vernieuwend. Mogelijk beïnvloedde hij zo ook Adriaen Brouwer, die in Haarlem les volgde bij Frans Hals. In Haarlem trouwde Willem Buytewech met Aeltje Jacobsdochter van Amerongen. Hij had een goed netwerk in de stad.

In 1617 verhuisde Willem Buytewech terug naar zijn geboortestad Rotterdam. Dat was een bijzondere stap, want Rotterdam was in die tijd nog geen heel grote stad, als schilder was het interessanter om in Haarlem te werken. Mogelijk dwong een erfenis Willem Buytewech terug naar zijn thuisstad, al bleef hij wel verbonden met Haarlem. In 1627 overleed hij in Rotterdam.

Werken van Willem Buytewech

Willem Buytewech was een uitzonderlijk kunstenaar, een genie; zonder voorbeelden te hebben bekwaamde hij zich in het schilderen van heel uitlopende onderwerpen. Hij was in dit opzicht een pionier en wordt dan ook wel gezien als de grondlegger van de genrekunst. Gezelschappen in herbergen, huiselijke voorstellingen, dubbelzinnige symbolen: Willem Buytewech kon ermee uit de voeten en wist er een publiek voor te vinden.

Tegenwoordig is de naam Willem Buytewech gek genoeg lang niet zo bekend als die van zijn collega’s uit Haarlem. Zijn verhuizing naar Rotterdam heeft zijn carrière vermoedelijk niet geholpen. Adriaen Brouwer werd al snel veel beroemder, zozeer dat genrestukken in de 17e eeuw ook wel „brouwerkens” werden genoemd – en dus niet „buytewechkens”! Pas in de 20e eeuw kwam er meer weer belangstelling voor Willem Buytewech en zag men in hoe invloedrijk dit creatieve genie wel is geweest.

Willem Buytewech & the fun part of art

In het virtuele museum van the fun part of art vind je alle grote namen – ook de namen van schilders die in later eeuwen ten onrechte in de vergetelheid raakten. In zijn video’s laat Bas Zevenbergen je zien wat de oude meesters ons leren over de maatschappij van de 17e eeuw. Willem Buytewech heeft ons meer dan genoeg te vertellen. Ontdek het online bij the fun part of art!